Varoma Blog
velkommen til

KAFFEBLOGGEN

    SISTE ARTIKLER 

    I v:aroma har vi etablert et unikt...

    I hjertet av Norge, blant vakre...

    Hvor mye kaffe drikker vi nordmenn?

    27/10/2017,     Av Remi Andre Olsen,

    Kaffekulturen er fremdeles en viktig del av den norske hverdagen, og vil nok holde seg stabil i lang tid fremover.

    Dersom det skulle råde noen som helst tvil: Ja, vi nordmenn elsker kaffe!

    Under har vi oppsummert de mest interessante faktaene om nordmenns kaffevaner i en oversiktlig infografikk: 

    Ifølge den store, årlige kaffeundersøkelsen fra 2019, gjennomført i regi av Ipsos på oppdrag fra Norsk Kaffeinformasjon, drikker så mange som 67 prosent av alle nordmenn kaffe hver eneste dag – og til sammen sørger vi for å helle i oss over 13 millioner kopper kaffe om dagen!

    Det betyr med andre ord at den gjennomsnittlige norske kaffedrikkeren får i seg i snitt 3,6 kopper kaffe om dagen.

    Visste du at...
    • 67% av alle nordmenn (2,8 millioner) drikker kaffe hver eneste dag, og 84% drikker kaffe eller kaffedrikker minst én gang i uken.
    • 72% foretrekker ren, svart kaffe – uten melk, fløte eller sukker.

    DEN første koppen er den viktigste

     

    Hvis du er en av dem som nærmest skrur på kaffetrakteren før du skrur på lyset om morgenen, vet du hvor viktig det er å starte dagen med en god kopp kaffe. Den første koppen er for mange dagens viktigste, og uten den kan det føles som at man ikke helt kommer i gang med dagen.

    Det samme kan på mange måter sies om den første koppen du drikker når du kommer på jobb – enten du møter opp litt tidlig for å slå av en hyggelig prat med kollegaene dine, eller bare trenger en liten kickstart før du setter i gang med arbeidsoppgavene.

    Da Ipsos spurte kaffedrikkerne om hvilke to kaffekopper de var mest avhengige av i løpet av en dag var det nettopp den første koppen om morgenen (44%) og den første koppen når vi kommer på jobb (26%) som seilte frem som de soleklare favorittene.

    VI drikker mer og mer kaffe på jobben

    Til tross for at det totale konsumet av kaffe har holdt seg på et stabilt nivå de siste årene viser undersøkelsen fra Ipsos at vi drikker mer og mer kaffe mens vi er på jobb. Dette gjenspeiles også i at vi drikker mer kaffe på hverdager enn helgedager.

    Menn drikker i gjennomsnitt to kopper kaffe i løpet av en arbeidsdag, mens kvinner drikker litt over én kopp. Aldersmessig er det personer mellom 30 og 44 år som drikker aller mest kaffe mens de er på jobb – ca. to kopper i løpet av arbeidsdagen.

    Kanskje mest interessant: Blant dem som drikker mindre kaffe enn før, er endret jobbsituasjon den vanligste faktoren til at de har dempet kaffekonsumet. Dårlig kaffe hos den nye arbeidsgiveren kan altså ofte drepe kaffelysten til det norske folk.

    Totalt sett drikkes det riktignok fremdeles mest kaffe på hjemmebane, men dette skyldes i stor grad at undersøkelsen også inkluderte en god håndfull pensjonister.

    New Call-to-action

    I aldersgruppen 60+ utgjør kaffe som drikkes hjemme hele 64,1% av det totale konsumet, men hvis vi ser bort i fra denne gruppen blir det tydelig at arbeidsplassen er i ferd med å vokse frem som den viktigste arenaen for kaffedrikking: 

    • Personer under 30 år drikker 25,6% av kaffen sin på jobb, mot 28,7% hjemme
    • Personer mellom 30 og 44 år drikker 32,2% av kaffen sin på jobb, mot 37,2% hjemme

     

    "SKAL VI TA EN KOPP KAFFE SAMMEN?"


    For oss nordmenn er kaffe langt mer enn bare en form for drikke. Det er noe som er rotet så dypt i kulturen vår at de få av oss som ikke drikker kaffe nærmest opplever det som litt beklemt å takke nei.

    Når noen spør deg om du vil «ta en kopp kaffe» handler det ikke nødvendigvis om å helle i seg en varm, velsmakende væske. Det ligger et sosialt forslag bak det å ta en kopp kaffe – det handler først og fremst om å gi hverandre tid, sette seg ned og prate litt.

    Akkurat samme sosiale forslag gjelder i jobb- og møtesammenheng. Som oftest er det første vi blir spurt om når vi kommer inn i et møterom om vi har lyst på en kopp kaffe, og om du ikke i får dette tilbudet vil du kanskje tenke: «Oi, har du dårlig tid? Vil du egentlig ikke møte meg?».

    På toppen av statistikken for hvordan nordmenn helst foretrekker kaffepausen sin troner «med kollegaer på jobben» øverst med 33 prosent. 40 prosent mener det er et viktig samlingspunkt mellom kolleger. Vi sier ikke mer.

    Les også: Hvordan unngå dårlig kaffe på arbeidsplassen?

     

    KAFFE fungerer som et sosialt lim


    Selv om det selvsagt fremdeles finnes de som foretrekker å nyte kaffen i ro og fred, med en god bok eller siste utgave av Aftenposten, er kaffe noe de aller fleste forbinder med hyggelig samvær med familie, venner og kolleger.
     

    Kaffe er en naturlig del av sosiale lag, enten vi har gjester eller er på besøk hos andre, går på café med en god venn, er på hockeykamp eller tar oss en velfortjent pause i en hektisk arbeidsdag.

    Kaffe fungerer på mange måter som et sosialt lim, og det er dette som er grunnen til at kaffemaskinen nærmest er blitt like uunnværlig på arbeidsplassen som datamaskinen. Det er gjerne rundt kaffemaskinen du møter kollegene dine når du kommer på jobb om morgenen, og det er her dere slår av en prat når dere trenger et etterlengtet påfyll et par timer senere.

    I tillegg er det jo en kjensgjerning at koffein øker energifølelsen i kroppen, og det er derfor enkelt å argumentere for at kaffe øker produktiviteten vår.
     

    EN sunn oppkvikker 

     
    Foruten de sosiale fordelene med å drikke kaffe kan de gylne dråpene også påvirke helsetilstanden vår. Ifølge undersøkelsen mener 46% av oss at kaffe har en positiv effekt på vår fysiske og følelsemessige helsetilstand.

    Av disse sier 40% at kaffe har en oppkvikkende effekt på dem, og 18% sier at kaffen bidrar til bedre humør, trivsel og velvære.

    Dette går godt over ens med de tilbakemeldingene vi har fått her i Varoma. Som vi pleier å si:

    Vi kan kanskje ikke bevise at kaffe skaper trivsel, men det vi vet er at kaffe ofte konsumeres i forbindelse med trivsel. Er man derfor ute etter å legge til rette for en trivelig arbeidsplass er kaffen derfor en svært viktig komponent.

     

    NB: Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i 2017, men har blitt oppdatert med nye tall og data for 2019.

    kaffekopper

    Finn den beste kaffemaskinen til arbeidsplassen din


    Sørg for at de ansatte får god kaffe på jobb hver dag ved å velge en kaffemaskin som tar utgangspunkt i deres behov og preferanser. Ta vår kaffemaskintest!

    Remi Andre Olsen

    Remi er grunnlegger og daglig leder i v:aroma.

    Remi Andre Olsen

    coffee-beans.png
    Usikker på hvilken kaffemaskin du bør velge?

    Ta testen og finn den beste kaffemaskinen til din bedrift

    Kaffen på jobb er for mange den viktigste koppen de drikker i hverdagen. Sørg for at de ansatte får god kaffe på jobb hver dag ved å velge en kaffemaskin som tar utgangspunkt i deres behov og preferanser.
    Ta testen her