Varoma Blog
velkommen til

KAFFEBLOGGEN

  SISTE ARTIKLER 

  Drammen Sykehus ønsket å gi et bedre...

  Varmen har ankommet, og med lengre,...

  Hvordan unngå dårlig kaffe for din bedrift

  28/02/2020,     Av Remi Andre Olsen,

  Kaffe og jobb henger sammen i lange tradisjoner her i Norge. For mange er en kopp kaffe en viktig ingrediens for en effektiv arbeidsøkt eller en velfortjent belønning og oppfrisker i løpet av en hektisk hverdag.

  Ifølge den nyeste holdningsundersøkelsen gjort av Norsk Kaffeinformasjon så er koppene med kaffe som drikkes på jobben noen av de koppene vi setter mest pris på av de som drikkes. 

  Og det er kanskje ikke så rart. Mange opplever at den koselige og uformelle praten over en kopp kaffe sammen med gode kollegaer eller med en viktig kunde kan gi nye krefter, forsterke relasjoner og gi en mer meningsfylt hverdag.

  I all min tid i kaffebransjen har jeg snakket med mange som har vært direkte misfornøyd med kaffen bedriften serverer. Kaffe har nemlig mange og lange sosiale tradisjoner i Norge (langt mer enn i de fleste andre land), og er derfor et produkt og en opplevelse som det knyttes mange følelser og forventninger til.

  Det er for eksempel sett på som en selvfølge å få gratis kaffe hos en bedrift her i Norge, men i de aller fleste land er det ofte slik at de ansatte selv må betale for hver kaffekopp de drikker. 

  New Call-to-action

   

  Så med forventningene om ikke bare å få kaffe på jobb hver dag, men å få god kaffe, vekker det derfor sterke reaksjoner hos de fleste nordmenn om de skulle få servert dårlig kaffe på arbeidsplassen, hver eneste dag. Det blir nesten som en personlig fornærmelse å anse når man ikke får servert god kaffe på jobben.

  Nå serveres det kaffe hos nesten alle bedrifter i Norge – på høyst forskjellige vis og med svært ulike ambisjoner. På tross av dette er det tydelig at ingen arbeidsgivere ønsker å servere sine ansatte eller andre besøkende til bedriften en dårlig kaffeopplevelse.

  Så hvorfor er det da slik at en god andel nordmenn ikke får god kaffe på jobben?

  Man trenger ikke jobbe i kaffebransjen for stadig å høre om folk som klager over elendig kaffe på jobben. Historiene er mange om ansatte som tar med seg sin egen kaffe eller spleiselag som kjøper seg kaffetraktere til å ha ved siden av bedriftens kaffemaskin nettopp fordi kaffen er så vondt at man ikke engang ville servert den til sin verste fiende. 

  Jeg mener dette i hovedsak handler om to ting: for lav oppmerksomhet på området og at kaffeserveringen ofte blir et område for besparelser og innskrenkninger – både av tid og ikke minst penger.  

  Det å unngå dårlig kaffe hos bedriften din er i utgangspunktet enkelt. Jeg har her laget en enkel guide med faktorer som påvirker kaffen på arbeidsplassen og konkrete tips til hvordan du kan unngå dårlig kaffe til fordel for utmerkede kaffeopplevelser du og dine medarbeidere vil nyte godt av.

   

  1. Sørg for høy kvalitet på kaffebønnene

  Kaffen man putter i kaffemaskinen er tross alt det som ender opp i koppen din. Derfor er det viktig at den er av akkurat den kvaliteten som foretrekkes blant medarbeiderne på din arbeidsplass. Det kan være en utfordring å velge kaffe til jobben med meninger fra ulikt hold, men noen ganger er det enkle ofte det beste. Bruk derfor gjerne kjente norske merkevarer, ettersom undersøkelser gjentatte ganger viser at disse merkene scorer høyt på smakspreferanse hos nordmenn flest.

  Kaffe er et jordbruksprodukt

  Som de fleste slike produkter vil det si at de kommer i forskjellige kvaliteter og karakteristikker, og har sine særegne preg på smaken. Så om kaffen smaker godt eller vondt for deg personlig, trenger det ikke nødvendigvis bety at den er tilberedt på feil måte eller er av svak kvalitet. Den har da kanskje ikke den kvaliteten eller smaken som du som kaffedrikker har preferanse for. Tenk bare på vin for eksempel – med utallige vinsorter å velge mellom er det vanlig at folk til tider har vidt forskjellige preferanser for hva som er den beste tørsteslukkeren.

  Norge er kjent for høy kvalitet på kaffe
  Merkene du får kjøpt på butikker i Norge er ofte kaffemerker av høy kvalitet på kaffebønnene. De kjente merkene på kaffe er også det vi kaller ‘blends’.

  Det vil si at de er sammensatt av kaffebønner fra forskjellige land og gårder/distrikter. Sammensetningen og utvelgelsen av kaffebønner og land, regioner og gårder endrer seg imidlertid fra et innkjøp til det neste, og gjøres svært nøyaktig over tid ettersom det er en omfattende prosess.

  De store kaffeprodusentene i Norge gjør dette for å sikre den samme smaken i hver pose, år etter år. Årsaken til dette er nettopp for at du som forbruker skal kunne få oppfylt den forventningen du har til smak av kaffen din hver gang du drikker et bestemt merke. 

  Smaksforventningene dine er en del av arven din

  De kaffemerkene du har valgt for egen bruk i hjemmet og på hytta i mange år (og som kanskje stammer fra dine foreldres eller til og med besteforeldres kaffevaner) har gitt deg en bestemt smaksforventning.
  Kroppen (og tungen sådan) er et vanedyr og trives stort sett best med det den kjenner til best.
  Derfor er det også større sannsynlighet for at smaks- og kvalitetsforventningene på arbeidsplassen blir oppfylt dersom man bruker de merkene som alle er vant med fra før av og allerede er glad i.

  Er besparelsen verdt risikoen om alle på jobben konstant klager over den dårlige kaffen?
  Det kan selvfølgelig være fristende å ta noen ‘rimeligere’ alternativer. ‘Kaffe er kaffe’ liksom. Eller er det det? Her er det viktig å huske at besparelsene på dette området kun blir snakk om noen øre per kopp. Hvis resultatet da viser seg å være at de kaffen er ment for ikke synes den er god – ja, da er nok ikke dette de riktige ørene å spare.

  2. Riktig tilberedning av kaffen er essensielt 

  For å lage en god kopp kaffe må den tilberedes på riktig måte 

  Det er helt klare regler med tanke på hvordan kaffe skal tilberedes, alt avhengig av hvilket utstyr du har og hvilken tilberedningsmetode utstyret ditt bruker. 

  Typiske variabler er derfor mengden kaffe mot mengden vann, eksponeringstiden mellom kaffe og vann, temperaturen vannet skal ha, osv. Tilberedningsmetodene varierer noe, men det finnes klare retningslinjer for både espressobrygging, filterbrygging og andre.

  3. Kaffens smak påvirkes av hvor flinke dere er til å vedlikeholde utstyret og holde det rent

  Daglig vedlikehold av kaffemaskinen sørger for at kaffen ikke mister smaken

  Mange norske arbeidsplasser bruker i dag det vi kaller «én-kopps kaffemaskiner». Disse er ofte levert av en leverandør som også har en serviceavtale. Mange tror at det holder med at kaffeleverandørens personell er innom og går igjennom maskinen mellom 2–8 ganger i året.

  Dette er en grov feilantakelse. Du hadde vel ikke unnlatt å rense kaffemaskinen hjemme daglig om du tok den i bruk såpass regelmessig? Det samme gjelder kaffemaskinen på jobben. Dere må selv rense og vedlikeholde maskinen – helst én gang om dagen.

  Heldigvis er slikt utstyr oftest laget med en form for selvskyllingsfunksjon, noe som gjør at arbeidet går veldig fort. Gjøres det derimot ikke kan man risikere at utstyret stopper opp helt eller at det går utover smaken på kaffen.

  Utover vedlikeholdet av maskinen – noe vi vanligvis beregner vil ta mellom 5–10 minutter daglig – må maskinen også stilles inn slik at retningslinjene for tilberedning av kaffe blir fulgt. Om maskinen ikke er stilt inn riktig, vil den heller ikke gi deg en god smaksopplevelse.

   

  Følg anbefalingene for det daglige vedlikeholdet, inkludert rengjøringsmidlene som er tilpasset kaffemaskinen deres

  Samme hvor dyr kaffen er og hvor utsøkt kvalitet den enn måtte ha – med urent og dårlig vedlikeholdt utstyr vil den uansett gi deg en dårlig kopp med kaffe. Uansett hvilket utstyr du bruker er det derfor viktig å rengjøre det regelmessig. 

  I kaffe finnes det en del fettstoffer som fester seg til forskjellige steder i utstyret ditt. Over tid vil dette gi den beske og bitre kaffesmaken som ofte forbindes med dårlig kaffe.

  Forskjellig utstyr har forskjellige anbefalinger til rengjøring og vedlikehold som må følges. Det er også lurt å ta i bruk de anbefalte rengjøringsmidlene til ditt utstyr – noe de fleste leverandørene vil tipse deg om under opplæringen.

  Etter min erfaring over mange år i kaffebransjen er det ofte her det blir slurvet mest. På en arbeidsplass er det ofte slik at ingen har fått ansvar for enkelt, daglig vedlikehold av kaffemaskinene - på tross av sterke anbefalinger fra leverandørene. Utstyret blir da ofte neglisjert, noe som resulterer i at smaksopplevelsen blir drastisk forverret over tid. 

  Det er altså raskt å havne i feil spor hvor man opplever å få dårlig kaffe på jobben - men grepene for å snu om på situasjonen og sikre seg gode kaffeopplevelser er heldigvis enkle.

  Jeg vil faktisk hevde at alle de tilfellene hvor jeg har pratet med noen som klager over bedriftens dårlige kaffe skyldes at én eller flere av faktorene nevnt ovenfor har blitt syndet med. Hvis du og dine medarbeidere klarer å følge disse punktene så kan jeg love deg fornøyde kollegaer og besøkende i hver kaffepause, kopp etter kopp.

  kaffekopper

  Finn den beste kaffemaskinen til arbeidsplassen din


  Sørg for at de ansatte får god kaffe på jobb hver dag ved å velge en kaffemaskin som tar utgangspunkt i deres behov og preferanser. Ta vår kaffemaskintest!

  Remi Andre Olsen

  Remi er grunnlegger og daglig leder i v:aroma.

  Remi Andre Olsen

  coffee-beans.png
  Usikker på hvilken kaffemaskin du bør velge?

  Ta testen og finn den beste kaffemaskinen til din bedrift

  Kaffen på jobb er for mange den viktigste koppen de drikker i hverdagen. Sørg for at de ansatte får god kaffe på jobb hver dag ved å velge en kaffemaskin som tar utgangspunkt i deres behov og preferanser.
  Ta testen her