Varoma Blog
velkommen til

KAFFEBLOGGEN

  SISTE ARTIKLER 

  Lenge har kaffe holdt Norge i gang, og...

  Halden kommune ønsket en kantine løsning...

  Hva bør en kaffemaskin på jobb koste?

  31/01/2020,     Av Remi Andre Olsen,

  Pris er naturlig nok et viktig aspekt for mange bedrifter som skal velge kaffemaskin. Men burde det være det?

  Et av de vanligste spørsmålene jeg får fra kunder er hva en kaffemaskin koster. Det høres jo ut som et ganske enkelt spørsmål å besvare, så jeg oppfattes kanskje litt i overkant vanskelig når jeg svarer at det kommer veldig an på. Men hva koster en bil? Et hus? En ferietur? Dessuten er det egentlig ikke snakk om en kaffemaskin, men heller en kaffeløsning.

  I stedet for å gi et tilfeldig tall skal jeg heller snakke litt om hva som inngår i prisen, og dermed påvirker hva den endelige kostnaden blir. (Og ja da, det blir noen konkrete tall også.)


  Hva inngår i en kaffeløsning?

  Jeg pleier å si at det er fire hovedelementer som utgjør en fullverdig kaffeløsning:

  • Leie eller kjøp av selve maskinen
  • Serviceavtale
  • Ingredienser
  • Andre forbruksartikler

  Hvis du legger sammen kostnadene av disse og deler på hvor mange kopper som faktisk drikkes i løpet av en gitt periode, får du det vi i kaffebransjen kaller kopp-pris. Det er den du burde se på, ettersom høyt kaffeforbruk for eksempel vil si at ingrediensutgiftene stiger. Kopp-prisen er dermed et enklere sammenligningsgrunnlag å gå ut fra.


  Leie eller kjøpe kaffemaskin?

  Her varierer selvsagt prisen stort basert på mange kriterier. Hva er kvaliteten på maskinen? Serveringskapasiteten? Skal du kanskje ha flere enn én? Vil du ha kakao, melkedispenser og en rekke andre funksjoner? Vil du betale litt ekstra for lekker design? Kanskje velger du å kjøpe en brukt maskin i god stand, fremfor en helt ny? Alt dette påvirker den endelige prisen.

  Likevel – la oss ta et eksempel så du får noe å gå ut ifra. Si du skal servere 10–30 daglige brukere, og du velger å leie en ny maskin for fem år. Basert på min erfaring vil det typisk koste et sted mellom 450–750 kr per måned.


  Serviceavtale

  Selv om du velger å kjøpe maskinen vil du trenge en serviceavtale. En kaffemaskin har noen slitedeler som burde byttes et par ganger i året, og det burde uansett komme noen innom med jevne mellomrom for å sørge for at maskinen fortsatt fungerer optimalt. Telefonsupport er som regel også inkludert i avtalen.

  Igjen varierer disse avtalene i pris, avhengig av hva din leverandør tilbyr og hva du selv ønsker å inkludere. Velger du en premiumvariant vil prisen nærme seg leien av selve maskinen, og ligge på et sted mellom 350–700 kr i måneden.


  Ingredienser

  En kaffemaskin er temmelig ubrukelig med mindre du fyller den med kaffe, så du må selvsagt regne med kaffebønner og potensielt andre ingredienser i den endelige prisen. Du har sikkert en idé om hva kaffe koster fra før, og vet at prisen kan variere stort ut fra kvaliteten du velger. Jeg går ut fra at dere ønsker kaffe av en viss kvalitet, så prisoverslagene under er basert på merkevarer:

  • 1 kg kaffe: 150–220 kr
  • 1 kg sjokoladepulver: 95–150 kr
  • 1 kg melkepulver: 120–180 kr

  Andre forbruksvarer

  Siste post er egentlig bare en samling av diverse tillegg som sjelden har mye å si for endelig pris. Vi snakker om kaffefiltre, pappkrus, rensemiddel eller ett og annet vannfilter. Hvor mange du trenger her kommer helt an på løsningen du velger. Noen maskiner bruker jo ikke kaffefilter, og mange bedrifter bruker ekte krus fremfor pappvarianten.

  Noen avsluttende ord

  Som du kan se handler det altså i verste fall om et par tusenlapper i måneden for de dyreste løsningene. Jeg har ennå til gode å se en bedrift der kaffeløsningen utgjorde en stor prosentandel av totalutgiftene, så det føles naturlig å anbefale kvalitet fremfor økonomi med mindre bedriften har et helt spesielt stramt budsjett.

  For å si det med John Ruskin (1819–1900):

  «Hvis du betaler for mye, taper du litt penger – det er alt. Når du betaler for lite, taper du iblant alt, siden det du betalte for ikke var i stand til å gjøre det du betalte for.»

  Om du er nysgjerrig og vil se hva slags kaffemaskin som passer best for din bedrift, ta testen vår ved å trykke på knappen under. 

  kaffekopper

  Finn den beste kaffemaskinen til arbeidsplassen din


  Sørg for at de ansatte får god kaffe på jobb hver dag ved å velge en kaffemaskin som tar utgangspunkt i deres behov og preferanser. Ta vår kaffemaskintest!

  Remi Andre Olsen

  Remi er grunnlegger og daglig leder i v:aroma.

  Remi Andre Olsen

  coffee-beans.png
  Usikker på hvilken kaffemaskin du bør velge?

  Ta testen og finn den beste kaffemaskinen til din bedrift

  Kaffen på jobb er for mange den viktigste koppen de drikker i hverdagen. Sørg for at de ansatte får god kaffe på jobb hver dag ved å velge en kaffemaskin som tar utgangspunkt i deres behov og preferanser.
  Ta testen her