Varoma Blog
velkommen til

KAFFEBLOGGEN

  SISTE ARTIKLER 

  Lenge har kaffe holdt Norge i gang, og...

  Halden kommune ønsket en kantine løsning...

  5 prestasjonsfremmende effekter kaffe har på hjernen vår

  06/12/2017,     Av Merete Skuland Olsen,

  Hvis du ønsker deg blide, effektive og årvåkne ansatte er det beste du kan gjøre å investere i god kaffe.

  Uavhengig av hvilken bransje du jobber i er det til syvende og sist dine ansattes mentale prestasjon du betaler dem for. Humør, energinivå og oppmerksomhetsevne påvirker ikke bare flyten i arbeidsdagen, men også resultatene som leveres, og da er det viktig at du som arbeidsgiver tilbyr verktøyene som skal til for å lykkes.

  Noe av det enkleste og beste du kan gjøre for dine ansatte er å gi dem et attraktivt kaffetilbud som gir dem muligheten til å starte dagen på topp, og fylle på med litt sårt etterlengtet energi når det begynner å røyne på utover dagen.

  Kaffe er som bensin for hjernen. Den velsmakende, folkekjære drikken er et av våre beste, lettest tilgjengelige og mest effektive verktøy for å sørge for at hjernen fungerer som den skal hele dagen. Kaffe gir oss ikke bare følelsen av å prestere bedre, den bidrar faktisk også fysisk til at hjernen vår fungerer bedre.

  Her er fem spesifikke måter kaffe påvirker hjernen vår på!

  1. Kaffe kan minske luken mellom raske eller nøyaktige løsninger

  Når det kommer til kompliserte oppgaver som krever stort fokus er hjernen vår koblet slik at den enten kan gjøre dem raskt eller presist. Jo raskere du løser oppgaven, jo større er sjansen for at du gjør små feil underveis. Og jo nøyere du gjør oppgaven, jo lengre tid vil du bruke.

  Du tar med andre ord et valg, og må enten ofre tid eller presisjon.

  Studier har vist at koffein kan minske luken mellom en rask eller en nøyaktig måte å løse en oppgave på. Med andre ord: Personer som drikker kaffe kan jobbe raskere og samtidig beholde mer av nøyaktigheten, eller de kan gå forsiktig til verks og likevel jobbe litt raskere.

  Les mer: Din guide til kaffe på jobben 

  New Call-to-action

  2. kaffe forbedrer reaksjonstiden din

  En av de tingene det er forsket mye på når det kommer til hvordan kaffe påvirker hjernen vår er reaksjonstid, og flere forskjellige studier har konkludert med at kaffe forbedrer reaksjonstiden vår.

  Dette gjelder ikke bare fysisk ytelse, men også mental reaksjonstid.

  Reaksjonstid testes som regel ved hjelp av flervalgsoppgaver, der deltakerne må svare så raskt de kan. I de aller fleste tilfeller ble deltakerne raskere enn de var tidligere etter at de hadde fått i seg litt kaffe.

   

  3. kaffe gjør deg mer årvåken

  Når vi snakker om årvåkenhet mener vi evnen til å holde fokus når du gjør repetitive oppgaver over en lengre periode. I de fleste yrker er det enkelte oppgaver som er mindre givende enn andre, men du må like fullt gjøre dem for å gjøre suksess på jobben.

  Dette kan for eksempel være oppgaver som korrekturlesning, plotte inn data i et CRM-system, behandle bestillinger eller gå gjennom budsjett og regnskap.

  Jo lengre du sitter med oppgaver du kanskje synes er litt kjedelige, jo større er sjansen for at tankene dine begynner å vandre, og da øker sjansene for å gjøre feil – feil som i verste fall kan føre til at du må gjøre alt på nytt.

  En god kopp kaffe kan bidra til at du unngår å gjøre dumme feil. Ikke bare er det en god trøst i å ta en slurk av kaffen når tallene eller ordene går i stå, studier har også vist at kaffen forbedrer årvåkenheten din – spesielt når du begynner å føle deg sliten eller trøtt. 

  Les også: Den store oversikten over nordmenns kaffevaner [2019] 

  4. kaffe forbedrer oppmerksomhetsevnen din

  Det kan kanskje være litt vanskelig å skille mellom årvåkenhet og oppmerksomhetsevne, men det er en forskjell: Mens årvåkenhet er evnen til å holde fokus over lengre tid bestemmer oppmerksomhetsevnen din hvor god du er på å fokusere på én enkelt oppgave, uten å bli distrahert av andre elementer og ting rundt.

  Når du sitter i et typisk kontorlandskap er det konstante distraksjoner, enten telefonen din ringer, du får en e-post, det popper opp en Facebook-notifikasjon eller det enkelt og greit prates høymælt i bakgrunnen. Oppmerksomhetsevnen din avgjør hvor god du er på å stenge alt dette ute.

  Kaffe hjelper deg med å beholde fokus på det du gjør, og fortsette i samme flyt uten å stoppe opp og bremse progresjonen din hvert femte minutt.

  5. KAFFE hjelper deg med å holde humøret på topp

  Det kommer nok ikke som noen overraskelse at kaffe har en god effekt på humøret ditt. Når du står opp en mørk, kald og trist vintermorgen er det få ting du ser mer frem til enn dagens første kaffekopp, og når humøret dupper et stykke ut i en hektisk arbeidsdag hjelper det som regel med litt påfyll av god kaffe.

  Dette er ikke bare en placeboeffekt, studier har vist at koffein faktisk påvirker signalstoffer i hjernen som har en direkte påvirkning på humøret vårt. Kaffekoppen du drikker når du kommer på kontoret bidrar til en økning i mottakerne for serotonin, GABA (gammaaminobutonsyre) og acetylkolin – stoffer som kan forbedre humøret ditt og gi deg en økt energifølelse (uten at du trenger å huske navnet på dem). 

  Det sier seg selv at godt humør er en fordel når du skal omgås kolleger på kontoret hele dagen, men visste du at du også er mer kreativ når du føler deg blid og energisk?

  Studier gjort av psykologer har konkludert med at vi er flinkere til å løse oppgaver som krever at vi kommer opp med nye ideer når vi er i godt humør. Så før du skal inn på et møterom for å delta i en brainstorming lønner det seg med andre ord å fylle opp kaffekoppen!

  Les også: Hvordan velge riktig kaffemaskin til din bedrift

   

  en god kaffeløsning = en bedre arbeidshverdag

  Som du ser påvirker kaffen vi drikker hjernen vår positivt på flere måter. Hvis du er opptatt av konsentrerte og årvåkne ansatte er det å servere kaffe på arbeidsplassen med andre ord det enkleste grepet du kan ta – men det krever at du har en god kaffeløsning!

  Et attraktivt kaffetilbud, med god kaffe i flere varianter, vil ikke bare gjøre at dine ansatte setter mer pris på deg som sjef – det vil også sørge for at de er våkne, opplagte og blide gjennom hele arbeidsdagen. Og i tillegg bidrar det til at de presterer bedre i oppgavene de gjør på jobb!

  Vil du gi dem som jobber for deg en ekstra piff i arbeidsdagen? v:aroma bidrar daglig til bedre humør og mer energi på hundrevis av norske arbeidsplasser. Ta kontakt med oss i dag, så finner vi en god kaffeløsning til deg!

  kaffekopper

  Finn den beste kaffemaskinen til arbeidsplassen din


  Sørg for at de ansatte får god kaffe på jobb hver dag ved å velge en kaffemaskin som tar utgangspunkt i deres behov og preferanser. Ta vår kaffemaskintest!

  Merete Skuland Olsen

  KAM i v:aroma med 10 års erfaring i kaffebransjen. Brenner for gode opplevelser og trivsel på arbeidsplassen!

  Merete Skuland Olsen

  coffee-beans.png
  Usikker på hvilken kaffemaskin du bør velge?

  Ta testen og finn den beste kaffemaskinen til din bedrift

  Kaffen på jobb er for mange den viktigste koppen de drikker i hverdagen. Sørg for at de ansatte får god kaffe på jobb hver dag ved å velge en kaffemaskin som tar utgangspunkt i deres behov og preferanser.
  Ta testen her