Varoma Blog
velkommen til

KAFFEBLOGGEN

  SISTE ARTIKLER 

  Lenge har kaffe holdt Norge i gang, og...

  Halden kommune ønsket en kantine løsning...

  8 tips for å holde energien på topp i vintermørket

  31/10/2019,     Av Merete Skuland Olsen,

  Føler du deg ofte sliten og trøtt når du kommer på jobb, og enda trøttere når du drar hjem igjen? Her er våre beste tips for å holde energinivået oppe gjennom hele arbeidsdagen.

  I vinterhalvåret er det lett å føle at energien stuper, og med på lasset følger humøret, motivasjonen og effektiviteten din. Derfor er det også nå det er aller viktigst å gjøre enkle grep for å sørge for at du har overskuddet til å møte arbeidsdagen med et smil om munnen. 

  Her er våre beste tips for å holde energien på topp gjennom hele arbeidsdagen – selv i vintermørket! 

  1. ta vare på din mentale hygiene

  Den største energityven vi har, både på hjemmebane og på arbeidsplassen, er stress.

  Hvis du hele tiden føler at du ligger etter skjema vil du bruke mye energi på å prøve å hente inn tapt tid – noe som med stor sannsynlighet fører til at du blir mentalt sliten, får utrettet mindre og havner enda lenger etter skjema.

  I verste fall kan stress føre til angst, og gå betydelig utover livskvaliteten din.

  Det finnes flere gode metoder for å mestre stress, men et av de enkleste grepene du kan gjøre er å rydde opp i arbeidsdagen din – bokstavelig talt. Rydd skrivebordet ditt, strukturer timeplanen din og sørg for at du har ryddige omgivelser du trives godt i.

  Dette vil bety mye for din mentale hygiene, og gi deg mer energi til å ta fatt på dagens oppgaver.
   

  2. sørg for å få tilstrekkelig med søvn

  Grunnlaget for å ha mye energi på arbeidsplassen legges natten før. Hjernen er avhengig av hvile for å fungere optimalt, og over tid kan søvnmangel tære på både energien, humøret og nervene.
  Sørg for at du får syv til åtte timer med søvn hver eneste natt, og du vil raskt merke at du føler deg mer opplagt dagen derpå.

  Husk at dette må være kvalitetssøvn, og aller helst en sammenhengende, god og dyp søvn. Middagsluren du kanskje unner deg selv etter jobb teller med andre ord ikke som én av de åtte timene hjernen din trenger hver natt.

  Les også: Den store oversikten over nordmenns kaffevaner [2017]

  3. Få deg en god latter

  iStock-546467880

  Det høres kanskje litt merkelig ut, men en god latter kan være med på å gi deg litt ekstra energi gjennom arbeidsdagen. 

  Det er gjort flere studier på den farmakologiske effekten av å le, og sammenhengen mellom latter og god helse har vært kjent blant forskere siden starten av århundret.

  Årsaken til at det å le kan gi deg en energiboost er at latter utløser endorfiner – biokjemiske signalstoffer som kan gi deg en følelse av lykke og velvære. Når du er avslappet og glad vil du naturlig nok også ha mer energi. Vi anbefaler derfor at du slår av en prat med kontorets «klovn» neste du gang du møter ham eller henne ved kaffemaskinen. 

  4. gjør enkle pusteøvelser

  Her kommer et merkelig spørsmål: Er du flink til å puste? 

  De fleste vet at vi tilfører kroppen oksygen på innpust, og kvitter oss med giftstoffer på utpust. Om disse giftstoffene samler seg opp i kroppen vil det blant annet gå utover energinivået ditt. 

  Måten vi puster på til vanlig gjør jobben sin godt nok, men for å holde energinivået oppe hele arbeidsdagen kan det lønne seg å gjøre pusteøvelser ved jevne mellomrom.

  Trekk pusten dypt og rolig inn, hold den et lite sekund og pust helt ut. Gjør et poeng ut av å trekke pusten helt inn, og sørg for å virkelig tømme lungene for gammel luft når du puster ut. Gjør dette ti ganger, slik at du virkelig blir kvitt alle giftstoffer.

  Har du lest: Hvordan unngå dårlig kaffe på arbeidsplassen?

   

  5. fyll på med antioksidanter

  Antioksidanter er kjemiske stoffer som jakter ned frie radikaler i kroppen, og beskytter cellene våre mot oksidasjon. Oksidasjon er prosessen som er skyld i at spiker ruster, epler blir brune og at huden vår får rynker.

  Hvis du ikke får i deg nok antioksidanter er det en god mulighet for at du vil føle deg trett og sliten. Dette skyldes at kroppen må bruke energi på å kvitte seg med giftstoffer.

  Ved å få i deg nok antioksidanter kan kroppen din spare deler av denne energien, og det vil naturlig nok gi deg et ekstra overskudd.

  6. spis sunt og variert

  Ingenting påvirker energinivået vårt mer enn maten vi spiser, og et sunt kosthold er alfa og omega for å holde energinivået oppe hele dagen.

  Styr unna tomme kalorier, begrens inntaket av fett og sukker, og sørg for å få i deg tilstrekkelig med fisk, frukt og grønt. Prøv også å få i deg næring jevnlig, og til faste tider.

  Og husk: Det er ingenting feil med å unne seg en god, saftig hamburger i ny og ne, så lenge du sørger for å ha et godt og variert kosthold.

  7. drikk rikelig med vann

  Mat og drikke du får i deg i løpet av arbeidsdagen utgjør en viktig del av kostholdet vårt, og en av de enkleste tingene du kan gjøre for å holde energien på topp er å få i deg rikelig med vann.

  Vann har en finger med i spillet i samtlige av kroppens funksjoner – kroppen består jo tross alt av opptil 60% vann – og hvis du blir dehydrert vil du føle deg sliten og trett, og du vil slite med konsentrasjonen.

  Studier har vist at det å ha en drikkeautomat som tilbyr avkjølt, rent vann – både med og uten kullsyre – øker inntaket vårt av vann på jobben drastisk. Det er ikke noe galt med å drikke vann rett fra springen, det er bare på langt nær like fristende. 

  8. unn deg en god kopp kaffe (eller fire)

  Det kommer kanskje ikke som noe sjokk at vi velger å avslutte denne listen med vårt hjertebarn – kaffe. At kaffe har en oppkvikkende effekt er på ingen måte noen hemmelighet, men det er likevel viktig å påpeke fordelene med å få i seg et jevnlig påfyll med koffein i løpet av arbeidsdagen.

  Kommer kaffepausen opprinnelig fra Norge?-1

  Koffein er verdens mest populære sentralregulerende stoff, og ingen drikke inneholder mer koffein enn kaffe. En desiliter kaffe inneholder mellom 40 og 80 mg koffein, avhengig av typen.

  Kaffen du drikker smaker ikke bare godt, den er også en «easy fix» for å øke energinivået ditt – og det stopper ikke der! Kaffe kan blant bidra til å bedre reaksjonstiden din, øke årvåkenheten og oppmerksomheten din, og i tillegg forbedre humøret ditt. 

  Med andre ord: Drikk kaffen din med god samvittighet! Det er godt for deg og godt for arbeidsgiveren din – ja, strengt talt er det godt for det meste!

  kaffe har stor påvirkning på arbeidshverdagen

  Antageligvis vil ingen av punktene på denne listen overraske deg. De aller fleste vet at stress stjeler energi, og at søvn og kosthold er viktig for at hodet skal fungere optimalt. Vi ser likevel at det er et stort skille mellom det vi vet og det vi faktisk gjør.

  Det er ofte lett å bytte inn en times søvn for en episode til av favorittserien på Netflix, og noen ganger frister McDonalds mer enn salatbaren i kantina. Vi «glemmer» å følge gode råd, og «gidder ikke» å ta enkle grep fordi det er oppfattes som kjedelig.

  Det er her koppen med kaffe skiller seg ut. Kaffe betyr mye for mange, og er ofte knyttet til vanene våre og en følelse av velvære. Det smaker godt, det er en del av vår daglige rutine, det er sosialt og det er noe vi gleder oss til når vi kommer på jobb om morgenen.

  Det er hyggelig å ta en kopp kaffe med en kollega, og samtidig er det den drikken som i størst grad påvirker arbeidsdagen vår.

  En god kaffeløsning (som for eksempel en toppmoderne enkoppsautomat) kan derfor være en av de beste investeringene en bedrift kan gjøre for å sikre seg energiske, arbeidsvillige, effektive og ikke minst glade ansatte! Fyll ut skjema under for å ta vår kaffemaskintest.

  kaffekopper

  Finn den beste kaffemaskinen til arbeidsplassen din


  Sørg for at de ansatte får god kaffe på jobb hver dag ved å velge en kaffemaskin som tar utgangspunkt i deres behov og preferanser. Ta vår kaffemaskintest!

  Merete Skuland Olsen

  KAM i v:aroma med 10 års erfaring i kaffebransjen. Brenner for gode opplevelser og trivsel på arbeidsplassen!

  Merete Skuland Olsen

  coffee-beans.png
  Usikker på hvilken kaffemaskin du bør velge?

  Ta testen og finn den beste kaffemaskinen til din bedrift

  Kaffen på jobb er for mange den viktigste koppen de drikker i hverdagen. Sørg for at de ansatte får god kaffe på jobb hver dag ved å velge en kaffemaskin som tar utgangspunkt i deres behov og preferanser.
  Ta testen her