Varoma Blog
VELKOMMEN TIL

KAFFEBLOGGEN

  NYE ARTIKLER

  Lenge har kaffe holdt Norge i gang, og...

  Halden kommune ønsket en kantine løsning...

  Kommer kaffepausen opprinnelig fra Norge?

  31/07/2019,     Av Remi Andre Olsen,

  Vi gjør et dypdykk i kaffepausens historie – med overraskende resultater!

  Kaffepausen er et kjærkomment avbrekk for de fleste, og jeg vil tro mange regner det som en helt naturlig del av arbeidshverdagen. Men tradisjonen strekker seg ikke stort mer enn hundre år tilbake. Kaffen i seg selv, derimot, er så klart en god del eldre.
   

  Fra Etiopia til Europa

  Det er flere historier om kaffens opprinnelse, men vi vet i det minste at kaffebønnene først vokste i Afrika, tidligst på 1200-tallet. Mange kilder peker mot Etiopia, blant annet gjennom sufistmystikeren med det innfløkte navnet Ghothul Akbar Nooruddin Abu al-Hasan al-Shadhili. Andre peker mot den etiopiske gjeteren Kaldi, som visstnok skal ha sett den oppkvikkende effekten kaffebønner hadde på geitene hans. Drikken spredte seg raskt gjennom Afrika, Asia og Midtøsten. Jeg skjønner godt hvorfor.

  Med tiden tok nederlandske seilere med seg kaffen til Europa, og Venezia ble den første byen som opprettet en mengde kaffehus. Disse ble kjempepopulære i Europa på 1600- og 1700-tallet, og ble et samlested for intellektuelle. Dette er faktisk opphavet til kafeene vi har i dag. Kanskje satt det allerede på den tid irriterte bønder og baksnakket den arrogante kaffelatte-eliten i Venezia. Likevel trengte du ikke mye penger for å delta i diskusjonene på kaffehusene i for eksempel Oxford – de ble ofte kalt «penny-universiteter» fordi du fikk deg en intellektuell dannelse og så mye kaffe du ville ha for inngangsprisen på én penny.


  Kaffen blir allemannseie

  For at en kaffepause skal gi mening, trenger du en arbeidskultur å ta pause fra, og arbeidshverdagen slik vi kjenner den i dag oppsto først med den industrielle revolusjon. Lange arbeidsdager i fabrikker førte til utslitte arbeidere – en uheldig situasjon for både dem og sjefene deres. Professor F Stanley Kent ved det noe overflødig titulerte University College i Bristol researchet fenomenet, og kjempet for å innføre en obligatorisk pause for arbeiderne. Siden dette var i England, kalte de den opprinnelig for «tea break», men det skal vi glatte pent over.

  Gradvis ble kaffe til en naturlig del av denne pausen, og i Stoughton, Wisconsin feirer de The Stoughton Coffee Break Festival, til ære for det de mener var opphavet til kaffepausen. Konene til norske innvandrere fikk nemlig i oppgave å hjelpe en viss Mr. Gunderson med å sortere tobakk, og de godtok dette mot at de fikk ta en pause hvor de dro hjem, gjorde husarbeid, og drakk ferskbrygget kaffe fra komfyren. Flere nettsteder referer til denne historien, så selv om sannheten sannsynligvis er mer kompleks, kan vi nordmenn likevel føle oss litt stolte av å ha bidratt til å bygge en tradisjon som hele verden nyter godt av. Ser du på kaffekonsumet vårt på jobb i Norge i dag, er det ikke vanskelig å kjøpe at vi hadde en finger med i spillet.

  På 50-tallet hadde amerikanske reklamebyråer bitt seg merke i trenden, og annonserte for et kjent kaffeselskap med slagordet «Give Yourself a Coffee-Break – and Get What Coffee Gives to You». Uttrykket hadde blitt allemannseie.


  Kaffepausen i dag

  I dag har mange kontorer innført fleksible arbeidstider og moderne kaffeløsninger som lar oss forsyne oss når som helst ved å trykke på en knapp. Faste kaffepauser har ofte blitt erstattet av impulsive turer til kaffemaskinen for å slå av en prat med kolleger, eller bare ta en pust i bakken.

  Likevel er det mange bransjer der kaffepausen lever i beste velgående. Byggeplasser, produksjonsbedrifter og institusjoner som skoler og sykehus har fortsatt ofte de tradisjonelle kaffepausene.

  Bjørn Grydeland fra Norsk Kaffeinformasjon sier det kanskje best:

  – Noen minutter med en kopp i kaffe i hyggelig samvær med kollegaer forlenger livet, ifølge forskere. Sammen med våre nordiske naboer, ligger vi på Europa-toppen i jobbstress og mange virksomheter har innsett at kaffepausen er viktig både for de ansatte og produktiviteten. Betydningen av kaffepausen har fått mange bedrifter til å investere i kaffebar og egne kaffehjørner for å stimulere de ansatte til å forlate pulten og hente ny energi. Dersom plasseringen og omgivelsene rundt kaffemaskinen er tiltalende, øker også sjansene for at de ansatte setter seg ned eller blir stående og prate noen minutter med kollegaer.

  Uansett om kaffepausen er satt til fast tid, eller om du selv kan velge når du vil ta den, er god kaffe utvilsomt viktig for et trivelig arbeidsmiljø – i hvert fall for de 2,8 millioner nordmenn som drikker kaffe daglig. Spørsmålet er neppe hvorvidt kaffepausen vil bestå, men heller hvilken form den vil anta i fremtiden.

  kaffekopper

  Finn den beste kaffemaskinen til arbeidsplassen din


  Sørg for at de ansatte får god kaffe på jobb hver dag ved å velge en kaffemaskin som tar utgangspunkt i deres behov og preferanser. Ta vår kaffemaskintest!

  Remi Andre Olsen

  Remi er grunnlegger og daglig leder i v:aroma.

  Remi Andre Olsen

  coffee-beans.png
  Usikker på hvilken kaffemaskin du bør velge?

  Ta testen og finn den beste kaffemaskinen til din bedrift

  Kaffen på jobb er for mange den viktigste koppen de drikker i hverdagen. Sørg for at de ansatte får god kaffe på jobb hver dag ved å velge en kaffemaskin som tar utgangspunkt i deres behov og preferanser.
  Ta testen her