Varoma Blog
VELKOMMEN TIL

KAFFEBLOGGEN

  NYE ARTIKLER

  Lenge har kaffe holdt Norge i gang, og...

  Halden kommune ønsket en kantine løsning...

  Hold kaffen unna tastaturet

  27/05/2019,     Av Remi Andre Olsen,

  Du kan ikke avverge alle potensielle væskesøl over tastaturet på datamaskinen, så om uhellet først er ute, bør du vite hva må gjøre. Finnes det noen tiltak man kan gjennomføre for å gjenopplive datamaskinen etter man har sølt kaffe over tastaturet, eller er det over og ut for datamaskinen?

   

  Kaffe er en av de vanligste drikkene som blir konsumert ved siden av datamaskinen på kontoret, så det å søle kaffe over tastaturet er ofte fatalt for datamaskinen. Det sure innholdet i kaffen – melkeproteiner, sukker eller andre søtningsmidler, karamellsaus, sjokoladesaus og andre smakfulle tilsetninger i brygget – kan sive mellom tastene og kortslutte kretsene eller ødelegge komponentene. 

  Om du først har sølt, bør man gjøre følgende: reagere raskt, og om vesken ikke inneholder sukker, er sjansene store for at du kan redde datamaskinen.

  Vi har satt opp 3 tips på fremgangsmåter som virker.

  1. Slå av strømmen: 
   Hvis du søler kaffe eller noen annen form for væske over datamaskinen, slå den av umiddelbart og trekk ut strømkabelen. Koble fra all annet hardware som er tilkoblet til dataen, som eksterne harddisker. Hvis modellen du bruker har et batteri det er mulig å fjerne, ta det ut.

  2. Snu maskinen:
   Vend og snu datamaskinen rundt for å drenere overflødig væske som befinner seg på innsiden av datamaskinen. Tørk opp så mye av sølet som mulig med et håndkle eller annet absorberende materiale, helst ved å jobbe deg nedover i datamaskinen og ikke gni det utover når du skal fjerne en flekk. (Unngå å få væsken lengre inn i maskinen.) 

  3. La datamaskinen tørke:

   Hvis vann eller mindre søl av sukkerfritt innhold ble sølt inn i dataen klarer du kanskje å gjenopplive dataen ved å la den tømme seg og tørke opp ned over natten. Jo mer usunn drikke, som juice, brus, eller drikker som inneholder alkohol er sølt i datamaskinen, desto mindre er sjansen for at datamaskinen overlever. I slike tilfeller bør du vurdere å levere den inn til et dataverksted for profesjonell rengjøring. (Dataen må kanskje demonteres, tørke og rengjøres for å fjerne klebrige rester, og remonteres, kanskje med nye deler.)

  Forhåndsregler

  Å skjerme datamaskinen fra potensielle søl er en god tanke, men vanskelig å gjennomføre.

  Noen typer datamaskiner har innebygde sikkerhetselementer for å begrense skadeomfanget av denne typen ulykker. De har laget en drenering inn i tastaturet, som leder vann og kaffe ut av maskinen. Andre alternativer er å kjøpe et plasttrekk som kan legges over tastaturet som beskyttelse.

   

  kaffekopper

  Finn den beste kaffemaskinen til arbeidsplassen din


  Sørg for at de ansatte får god kaffe på jobb hver dag ved å velge en kaffemaskin som tar utgangspunkt i deres behov og preferanser. Ta vår kaffemaskintest!

  Remi Andre Olsen

  Remi er grunnlegger og daglig leder i v:aroma.

  Remi Andre Olsen

  coffee-beans.png
  Usikker på hvilken kaffemaskin du bør velge?

  Ta testen og finn den beste kaffemaskinen til din bedrift

  Kaffen på jobb er for mange den viktigste koppen de drikker i hverdagen. Sørg for at de ansatte får god kaffe på jobb hver dag ved å velge en kaffemaskin som tar utgangspunkt i deres behov og preferanser.
  Ta testen her