Varoma Blog
VELKOMMEN TIL

KAFFEBLOGGEN

    NYE ARTIKLER

    I v:aroma har vi etablert et unikt...

    I hjertet av Norge, blant vakre...

    Er det så viktig at kaffe er bærekraftig?

    13/02/2024,     Av Siri Theresa Andersen,

    En fersk studie har funnet at 60 prosent av ville kaffearter er utrydningstruet på grunn av virkningene av global oppvarming og avskoging i de viktigste vokseområder i verden.

    Kaffe er verdens tredje mest konsumerte drikke, og er nest etter olje den mest omsatte varen. Forskere har advart om at vårt elskede morgenbrygg står i fare for å bli en knapp luksus i tiårene som kommer.

    Økende etterspørsel etter kaffe

    Kaffe har aldri vært så populært som nå, og noen eksperter spekulerer i om etterspørselen fremdeles vil dobles innen år 2050. Forskning publisert i Science Advances konkluderer også med eksisterende tiltak for å beskytte kaffeavlinger er "utilstrekkelige". Det betyr at fremtiden til kaffe slik vi kjenner den kan være under direkte trussel med Arabica-varianten som er spesielt sårbar.

    15

    Arabica-kaffe er verdens mest populære kaffetype, men den er vanskelig å dyrke og er mest utsatt for klimaendringer og avskoging. Arten krever et kjøligere klima for å vokse og klarer seg best i høyere høyder. Global oppvarming kan bety at kaffeprodusenter blir tvunget til å flytte til høyere steder eller kaldere områder.

    Fordi kaffe bare vokser i bestemte temperaturer og spesielle miljøer, anslo et studie fra 2017 av Smithsonian Tropical Research Institute at verdens kafferegioner kan krympe med 88 prosent innen 2050 som et direkte resultat av klimaendringer.

    Det er ikke bare klimaendringene som truer kaffeproduksjonen. Mellomamerikanske regioner har blitt rammet av bølge etter bølge av skadedyr og sykdommer som ødelegger avlingene, spesielt kaffebladrust, som er en form for soppinfeksjon. Tørke og voldsomme stormer har også ført til at kaffebønder i Costa Rica har gitt opp kaffeavlingene sine til fordel for mer robuste plantebestander.

    Alt er ikke tapt - ennå

    Alarmklokkene for dagens kaffedrikkere ringer kanskje ikke helt ennå. Effektene på produksjonen vil sannsynligvis ikke merkes fullt ut på flere tiår ennå, og da vil mange av oss rett og slett ikke lenger være tilstede.

     

    I tillegg er det endelige utfallet av miljøskader fortsatt ikke helt uunngåelig. For eksempel i Peru pågår et FN-støttet prosjekt for å utdanne bønder i å bruke landområder på en mer bærekraftig måte og velge kaffefrø som vil være bedre tilpasset fremtidige forhold. Fortsatt et pilotprosjekt av mindre skala, men oppskaleringen av slike tiltak i løpet av de neste årene vil skape en betydelig fordel for fremtidens kaffeproduksjon. Nye regioner vil sannsynligvis utvikle seg i kaffedyrkingsindustrien med nye varianter, men mye vil avhenge av arbeidet som gjøres fremover for å beskytte vårt elskede brygg.

     

    2

    Våre bidrag

    Det kan virke som om det er lite vi får gjort her i Norge for å forhindre de globale klimaendringene som truer kaffeplantene, men det stemmer ikke, alle må være med. Norge har i lengre tid hatt et stort fokus på å bli et mer bærekraftig og miljøbevisst samfunn. Vi i v:aroma har lenge sett at flere og flere arbeidsplasser ønsker mer bærekraftig kaffe på jobb. 

    Vi er stolte av å ha Joh Johannson og kaffebrenneriet deres i Vestby som tette samarbeidspartnere. For Joh Johannson er bærekraft en essensiell del av måten de arbeider på, og det nye kaffebrenneriet er noe helt annet enn det vi har sett tidligere hos andre produsenter.

    Dette er landets største industribygning, konstruert av over 90% trevirke. Å bygge i tre gir flere fordeler rent bærekraftsmessig og har høstet anerkjennelse fra flere fagmiljøer. Bygget er prisbelønnet for fremtidsrettede og bærekraftige løsninger. Det har blitt sertifisert til BREEAM-NOR Excellent. BREEAM er verdens eldste og Europas ledende miljøsertifiseringer for bygninger. BREEAM-NOR er den norske versjonen av denne sertifiseringen. Kaffebryggeriet ligger på det nest høyeste nivået, Excellent. Teknologien i bygget gjør det også mulig å lage kaffe av ypperste kvalitet.

    Utsiden er kledd i solcellepaneler som leverer strøm til bygget som brukes internt. I kaffebrenningsprosessen bruker de biogass som leveres via en gjenbrukt tank fra et sykehus. Når kaffen er brent i brennemaskinene sørger energisentralen for at energien gjenvinnes og brukes til oppvarming av bygget og ikke minst til forvarming av kaffebønnene.


    Bærekraftig kaffe?

    Joh Johannson kaffe har påtatt seg et stort ansvar for å gjøre kaffeindustrien bærekraftig. De ønsker å gjøre sin del for å sikre kaffebønder en god fremtid, samt belaste miljøet så lite som mulig. Derfor er de med på alle sertifiseringsordninger og har satt i gang langsiktige tiltak. Dette gjør kaffen vi selger i v:aroma så rettferdig, bærekraftig og miljøvennlig som mulig. Sertifiseringene gir også våre kunder trygghet i viten om at de har gjort et godt kaffekjøp. Stadig flere av våre kunder etterspør dette i tilbud på leie og kjøp av kaffemaskin til bedrift.

    Kikk for å lese mer om leie eller kjøp av kaffemaskin


    De fleste av oss i Norge har vokst opp med, og har et godt forhold til kaffen fra Joh Johannson, men vi tenker kanskje ikke så mye over hvor den kommer fra?

    Evergood er kanskje den mest kjente av kaffetypene til Joh Johannson. Den unike blandingen av høytvoksende Rainforest Alliance-kaffebønner fra Costa Rica, Guatemala, Brasil, Colombia og Kenya skaper en silkemyk smaksopplevelse med en lang og elegant ettersmak.

     

    21

    Kaffe er en fantastisk spennende råvare som kan gi store smaksopplevelser, men det krever at kaffebønnene behandles riktig gjennom hele prosessen. Joh Johannson har investert i å skape et eget fagmiljø som jobber in-house og sikrer at de grønne kaffebønnene som kjøpes inn er av ypperste kvalitet og miljøsertifisert, samt at kaffen brennes på riktig måte. Det er de som sørger for at smaksprofilene til de ulike kaffetypene er den samme gode over tid.

     

    Jeg vil gjerne smake på kaffen


    De aller fleste kaffetypene til Joh Johannson er sertifiserte. Økte temperaturer på grunn av klimaendringer, store nedbørsmengder og storm utgjør store trusler for verdens kaffeproduksjon. Mange yngre fra kaffeproduserende land mener kaffebondeyrket er for usikkert og flytter derfor fra gården og satser heller på et liv og karriere i byen.

     

    Hva kan vi gjøre?

    Det er viktig for v:aroma å bidra til bærekraftig drift. Vi er Miljøfyrtårnsertifisert og har tatt grep for å oppnå kriteriene som stilles for: avfall/ombruk, arbeidsmiljø, innkjøp, energi og transport. Ved å være et miljøfyrtårn bidrar vi aktivt til en bærekraftig fremtid, og til den nødvendige grønne omstillingen vi trenger i samfunnet.

    10

    Istedenfor å levere, gamle og brukte maskiner som avfall, velger vi å reparere de og bytte ut slitedeler. På den måten kan vi både doble og triple levetiden til maskinene. Dette er bærekraftig for miljøet da det senker antallet nye maskiner som blir produsert og dermed krever færre ressurser over tid. I tillegg er dette også et rimeligere tilbud som offentlige rom, frivillige organisasjoner og lignende gjerne benytter seg av.

    Klikk her hvis du vil vite mer om våre brukte maskiner

    Vit hvor pengene dine går

    Det er våre handlevaner som har størst innvirkning på klimaendringene da det er store konsern som står for de største miljøbelastningene. Derfor er det viktig at vi legger fokus på hvor våre innkjøp kommer fra. Unngå merker som ikke overholder eller jobber mot bærekraftige mål. Støtte heller de som gjør det. 

    V:aroma ønsker å tilby de mest bærekraftige og miljøvennlige kaffeløsningene i Norge. Vi vet at det er en myte at smak og kvalitet må gå på bekostning av bærekraft. Derfor tilbyr vi kun sertifisert kaffe i v:aroma og er nøye med vårt valg av samarbeidspartnere og ser til at de også setter bærekraft og miljø som en høy prioritering i den daglige driften deres. 

    Klikk her hvis du vil vite mer om en bærekraftig løsning


    Til syvende og sist; ikke gi opp dersom du ikke alltid kan ta bærekraftige valg hele tiden. Fokusér på nuet og ikke bli for stresset med hva som skjer i fremtiden når så mye av det er utenfor vår kontroll. Øko-shaming hjelper ingen. Ja, det er verdt å leve på en måte som fremmer bærekraft, men det er også greit å ha ting i perspektiv når det kommer til hva som virkelig gir størst effekt.
    Hver bit teller,  ikke vær hard mot deg selv. 

     

    Nyt kaffen din nå, men tenk på om du kan ta noen mer bærekraftige valg i fremtiden? ☕️

     

    kaffekopper

    Finn den beste kaffemaskinen til arbeidsplassen din


    Sørg for at de ansatte får god kaffe på jobb hver dag ved å velge en kaffemaskin som tar utgangspunkt i deres behov og preferanser. Ta vår kaffemaskintest!

    Siri Theresa Andersen

    Siri er Markedsansvarlig i v:aroma. Hun trives best når hun kan nørde og ta til ny kunnskap. På kontoret finner du henne nesten alltid med en kopp kaffe og sittende i en yoga stilling på tross av at hun ikke driver med dette i det hele tatt...

    Siri Theresa Andersen

    coffee-beans.png
    Usikker på hvilken kaffemaskin du bør velge?

    Ta testen og finn den beste kaffemaskinen til din bedrift

    Kaffen på jobb er for mange den viktigste koppen de drikker i hverdagen. Sørg for at de ansatte får god kaffe på jobb hver dag ved å velge en kaffemaskin som tar utgangspunkt i deres behov og preferanser.
    Ta testen her