vannmaskiner
velkommen til

BLOGGEN

  SISTE ARTIKLER 

  Lenge har kaffe holdt Norge i gang, og...

  Halden kommune ønsket en kantine løsning...

  De 5 viktigste grunnene til at du bør ha vannmaskin på arbeidsplassen

  29/03/2019,     Av Merete Skuland Olsen,

  Arbeidsplassen er ofte knyttet til prestasjon. Enten om du har en jobb som er hektisk eller en jobb der det går litt roligere for seg så skal man i dag prestere og være så effektiv som mulig.

  For at vi som mennesker skal lykkes i å prestere trenger vi derimot noen fysiske forutsetninger. En av de viktigste faktorene som påvirker både mental og fysisk prestasjon er at væskebalansen i kroppen din er optimal. Visste du for eksempel at med kun 1% for lite vann i kroppen din, så reduseres din fysiske og mentale prestasjon med hele 10%?

  Ofte så merker man ikke engang at man har for lite vann i kroppen før det er for sent. Det er derfor det er så viktig å ha friskt vann tilgjengelig på arbeidsplassen til enhver tid; ved å ha en eller flere vanndispensere stående på kontoret vil man ganske drastisk øke vanninntaket hos arbeidstakerne. Dette vil igjen kunne sørge for optimal væskebalanse, noe som igjen sikrer den viktigste forutsetningen for prestasjoner på jobben.

  Hvorfor er det viktig å drikke vann?

  Vann har en viktig funksjon for kroppen. Kroppen vår består av omtrent 60 prosent vann. Blant annet består blodet først og fremst av vann, men også en stor del av kroppens viktigste organer som musklene, lungene og hjernen inneholder mye vann.

  Vannet vi tilfører kroppen fjerner avfallsrester og beskytter leddene og organene. I tillegg styrer vannet kroppstemperaturen og sørger for at næringsstoffene du får i deg havner i de riktige organene. Det har med andre ord viktige funksjoner. 

  Hver dag mister vi to til tre liter væske. Vi er derfor helt avhengige av å få i oss vann hver dag. Det er derfor anbefalt å drikke 1,5 liter vann hver dag - noe som tilsvarer omtrent åtte glass om dagen.

  Når vi vet hvor viktig det er å fylle på med friskt vann i løpet av dagen, så burde jo det være en lett sak å gjøre noe med! Når du merker at du er tørst er det som regel et tegn på at du burde ha drukket vann litt før. Derfor er det enkleste å fylle på med litt og litt vann av gangen i løpet av hele dagen, ved å ta seg et glass i ny og ne. 

  Symptomer om du drikker for lite vann

  Drikker du derimot for lite vann, så kan det være at du merker noen av disse symptomene:

  1. nedsatt konsentrasjon

  Mangel på vann kan påvirke hukommelsen og humøret, og evnen til å ta beslutninger. Lette arbeidsoppgaver kan plutselig virke uoverkommelige, så det å ta seg et glass vann er slett ikke så dumt!

  2. dårlig ånde og tørr munn

  Hvis kroppen mangler vann, vil den produsere mindre spytt. Spytt inneholder antibakterielle stoffer som hindrer at bakteriefloraen i munnen løper løpsk og gir dårlig ånde. Vann holder dessuten slimhinnene i munnen våte, men uten dette vil munnen føles tørr. 

  3. trang til å spise noe

  Neste gang du føler trang til å spise mellom måltidene, drikk et glass vann i stedet. Når kroppen mangler vann, sender hjernen et falskt signal til kroppen om at den er sulten, mens det i virkeligheten kan hende du bare er tørst. Det kan også være lurt å ta seg et glass vann før man gyver løs på lunsj eller middag, da vannet bidrar til å gi deg metthetsfølelsen litt tidligere slik at du ikke risikerer å overspise.

  4. utmattelse og slapphet

  Når du er dehydrert, blir kroppen utmattet og du vil føle deg slapp. Det skyldes lavt blodtrykk og mangel på oksygen til hjernen og er en ubehagelig konsekvens av for lite vann. Utmattelsen skyldes at kroppen bruker mye krefter på å transportere blodet ut i kroppen, og blodsirkulasjonen tapper deg for energi.

  5. hodepine og svimmelhet

  Et av tegnene på at du får for lite vann kan være hodepine og svimmelhet. Drikker du for lite vann, vil mengden væske hjernen ligger i bli mindre, og du vil oppleve hodepine eller til og med migrene. Dehydreringen vil også gjøre at oksygentilgangen til hjernen reduseres. Kjenner du en gryende hodepine som du tror kan skyldes mangel på vann, prøv først å drikke et stort glass vann, og hodepinen forsvinner kanskje uten bruk av tabletter.

  hvordan sørge for at medarbeidere holder seg hydrert på arbeidsplassen 

  Det er altså ganske åpenbart hvor viktig det er å drikke vann jevnlig og holde seg hydrert til enhver tid, også på jobb. Så hvordan kan man gå frem for å lage eller tilrettelegge en god vannløsning på arbeidsplassen?

  Det er tre ting du trenger å sikre: 

  1. Tilgjengelighet
  2. Attraktivitet
  3. Kvalitet

   

  Tilgjengelighet

  Tilgjengelighet til gode vanndispensere og -kjølere er alfa og omega for at de ansatte skal drikke riktige mengder vann i løpet av dagen. Her er det litt «ute av syne, ute av sinn», så derfor må du se etter samlingspunkter og steder der de ansatte ofte befinner seg. Dette kan være ved kaffemaskinen, eller der de ansatte utfører sitt arbeide. Jo mer tilgjengelig vanndispenserne står, jo mer «minner» de de ansatte på at de skal drikke vann og er derfor med på å øke vanninntaket deres.

  attraktivitet

  Uansett hva man tilbyr så må ethvert tilbud fremstå som attraktivt. En stilig og ren drikkestasjon med flere alternative vanndrikker (som for eksempel med eller uten kullsyre og ulik temperatur) vil fremstå som attraktivt. Hvis du samtidig sørger for at det er vannglass, plastglass eller flasker tilgjengelig, så vil du ha en optimal attraktivitet for brukerne. Karafler er også fine å bruke til å fylle opp når det er møter, slik at du også kan servere dine gjester og besøkende friskt, godt vann.

  kvalitet

  Det er ikke det samme å ta et glass forfriskende vann fra en attraktiv vannmaskin som å gå på toalettet eller kjøkkenet for å fylle seg et glass med vann. En profesjonell vanndispenser har som oftest filtrert vann. Dette vil de fleste oppleve som meget godt vann med bedre smak enn den du får i springen. I tillegg vil en vannmaskin gi perfekt temperert vann fra først dråpe, uten at du slipper stå og vente på at temperaturen skal senke seg.

  Det er derfor enkelt å lykkes med en god vannløsning på arbeidsplassen. Vi i v:aroma har hjulpet bedrifter over hele landet med å finne frem til gode vannløsninger som dekker deres ulike behov. Noen av de mest populære er:

  New Call-to-action 

  vannløsninger til jobben

  Har man en benk eller et kjøkken der kaffemaskinen står så finnes det muligheter for å få en vannløsning som man kan sette på benken ved siden av kaffemaskinen. Dette er altså en enkel innretning som har alt du trenger – rent, kaldt vann, og med mulighet til kullsyre om du liker det. Dette er med andre ord en bordmodell, som også kan settes på et frittstående underskap hvis det er mest hensiktsmessig.

  Det går også an å integrere vanntårn i et eksisterende møbel, som for eksempel en kjøkkenbenk. Selve vannkjøleren (og eventuelt kullsyrebeholderne) plasseres da i underskapet, og tappetårnet monteres på benken. En flott og attraktiv måte å presentere et godt vanntilbud på!

  Har man derimot mindre plass og vil kombinere kaffe og vann på samme sted, så har man mulighet for et underskap der både vann og kaffe er plassert sammen. Dette er en praktisk løsning som egner seg godt der man ikke har eget kjøkken eller plass på benken.

  Det å servere friskt vann på jobben burde vært en like stor selvfølge som å servere kaffe, mener nå vi. De hører nemlig sammen. Muligheten til å ta seg et glass vann skaper trivsel, det skaper hygge og det holder oss konsentrert og fokusert på de oppgavene vi skal utføre i løpet av dagen. Og ikke minst får det deg til å føle deg bedre! 

  Skulle du ha noen spørsmål om vannløsninger for din bedrift, hjelper vi deg gjerne! Ta kontakt her for en uforpliktende prat!

  kaffekopper

  Finn den beste kaffemaskinen til arbeidsplassen din


  Sørg for at de ansatte får god kaffe på jobb hver dag ved å velge en kaffemaskin som tar utgangspunkt i deres behov og preferanser. Ta vår kaffemaskintest!

  Merete Skuland Olsen

  KAM i v:aroma med 10 års erfaring i kaffebransjen. Brenner for gode opplevelser og trivsel på arbeidsplassen!

  Merete Skuland Olsen

  coffee-beans.png
  Usikker på hvilken kaffemaskin du bør velge?

  Ta testen og finn den beste kaffemaskinen til din bedrift

  Kaffen på jobb er for mange den viktigste koppen de drikker i hverdagen. Sørg for at de ansatte får god kaffe på jobb hver dag ved å velge en kaffemaskin som tar utgangspunkt i deres behov og preferanser.
  Ta testen her