Varoma Blog
velkommen til

KAFFEBLOGGEN

  SISTE ARTIKLER 

  Lenge har kaffe holdt Norge i gang, og...

  Halden kommune ønsket en kantine løsning...

  Hvordan kan kaffe øke trivselen på jobb?

  27/05/2019,     Av Remi Andre Olsen,

  Hvorfor er norske ledere så opptatt av trivsel? Spør du dem, vil nok de aller fleste si at trivsel på jobben er viktig for kultur, prestasjon, samhold – kort sagt å få arbeidsplassen til å fungere som en velsmurt maskin, eller noe mer enn summen av delene.

  Ansatte som ikke har det bra vil enten underprestere eller slite seg ut, og det er det ikke en eneste person som tjener på, med mulig unntak av Norges psykologer.

  Vi kan se at en høy andel positive følelser på jobb, ikke bare støtter opp under prestasjon, kreativitet og oppmerksomhet, men faktisk gjør folk bedre rustet til å overkomme tunge belastninger.


  Hvordan skaper du trivsel?

  Spørsmålet blir altså ikke hvorvidt trivsel er viktig, men hvordan du best skaper den. Vi skal ta for oss tre viktige faktorer, og skryte litt av hvordan vår venn kaffen faktisk bidrar til alle tre. Hvem sa at magiske bønner ikke finnes?


  1. Mestringsfølelse

  Når man snakker om trivselstiltak for arbeidsplassen er det sikkert mange som lar tankene fly mot teambuilding-øvelser og vinlotteri, eller Google-inspirerte sakkosekker og ballrom. Men det som faktisk er mye viktigere er at folk føler de faktisk får til noe i jobben sin. Om du møter opp på kontoret hver uke og vet at du står foran en ny dag med dårlig konsentrasjon og generell mislykkethet, er ikke det akkurat noe som gir deg lyst til å stå opp om morgenen.

  Studier viser at koffein absolutt lever opp til ryktet sitt som prestasjonsfremmende, og påvirker alt fra oppmerksomhet og årvåkenhet, til å faktisk la deg jobbe raskere uten å ofre nøyaktighet. En skikkelig kopp kaffe kan altså hjelpe de ansatte med å leve opp til potensialet sitt.


  2. Gode relasjoner

  Vi tilbringer minst en tredel av døgnet på jobb, og mennesker er sosiale skapninger. Andre mennesker er nøkkelen til hvor lykkelige vi føler oss, og psykologer regner gjerne nære kolleger som sterke relasjonsbånd, på linje med familie, venner eller kjærester. Gode sosiale relasjoner på arbeidsplassen kan utgjøre forskjellen mellom å telle ned timene til man kan gå, eller å glede seg til å se kollegene igjen mandag morgen.

  Om man så ikke har egne rom fylt med arkadespill eller andre sosiale arenaer på jobb, slik dem av oss utenfor Silicon Valley dessverre må ta til takke med, blir kaffemaskinen gjerne det viktigste sosiale møtepunktet. Litt sliten? Ta en tur bort og skjenk deg en rykende varm cappuccino, og ta en prat med dem som gjør det samme.


  3. Motvirke mistrivsel – hygienefaktorer

  Da psykologen Fredrick Herzberg på 50- og 60-tallet kartla hva som motiverte ansatte, skilte han ut en egen gruppe faktorer som han kalte for hygienefaktorer. Dette var faktorer som ikke i seg selv nødvendigvis bidro til trivsel, men heller motvirket mistrivsel. Ofte fokuserer man i overkant mye på disse når man skal skape trivsel på jobb – ting som luftkvalitet, lyskvalitet, lokaler, massasjeordninger og ikke minst mat og drikke.

  Selv om mestringsfølelsen og de sosiale relasjonene nok er enda viktigere enn hvor kule lokalene ser ut, må man også ta hensyn til hygienefaktorene. På en arbeidsplass drikker man gjerne alt fra én til fem kopper kaffe om dagen, så om den er sur og ubehagelig, vil det ligge der som en irriterende plett i periferien hele tiden. Kaffe er en mer intim opplevelse enn vi ofte innrømmer, siden det involverer alle sanser, og bokstavelig talt er oppe i ansiktet på oss flere ganger om dagen. Skal du skape en god arbeidsarena, er skikkelig kaffe noe som burde være på plass.


  Kan kaffe løse alle problemer?

  Nå skal vi ikke gå helt over bord her og si at kaffe er alt som skal til for å skape en trivelig arbeidsplass – det ville jo ha vært absurd. Noen av de ansatte er sikkert ikke glad i kaffe engang. Men når jeg opplever direktører i milliardbedrifter som virkelig, genuint engasjerer seg i bedriftens nye kaffeløsning, er det tydelig at kaffen faktisk betyr mye for mange. Når du ser på hvor mye penger som brukes på forskjellige tiltak i norske bedrifter, er det å skaffe en ordentlig kaffeløsning faktisk blant det billigste du kan foreta deg – og noe du får overraskende mye igjen for.

  kaffekopper

  Finn den beste kaffemaskinen til arbeidsplassen din


  Sørg for at de ansatte får god kaffe på jobb hver dag ved å velge en kaffemaskin som tar utgangspunkt i deres behov og preferanser. Ta vår kaffemaskintest!

  Remi Andre Olsen

  Remi er grunnlegger og daglig leder i v:aroma.

  Remi Andre Olsen

  coffee-beans.png
  Usikker på hvilken kaffemaskin du bør velge?

  Ta testen og finn den beste kaffemaskinen til din bedrift

  Kaffen på jobb er for mange den viktigste koppen de drikker i hverdagen. Sørg for at de ansatte får god kaffe på jobb hver dag ved å velge en kaffemaskin som tar utgangspunkt i deres behov og preferanser.
  Ta testen her